Journal

Quiksilver BK surf 2012 by Monster Energy

Quiksilver BK Surf by Monster Energy 2012

Belgische surfkampioenen beslist in Franse topgolven

Pura Vida Lodge Mimizan – Frankrijk – 26 t.e.m. 31 augustus 2012

Afgelopen week verzamelden de beste Belgische golfsurfers in het Franse Mimizan-Plage. 2012 werd het jaar van de Belgen uit Tenerife. Sebastian Brugmans groeide er op, studeert nu in Barcelona en haalde de titel binnen in de spectaculaire koningsklasse Shortboard Men. Eilandgenoot Vincent Vandeputte won bij de Grommets onder de zeventien jaar. Maar zelfs de Noordzee levert de laatste jaren topsurf(st)ers, al spenderen ze ook heel wat tijd in tussen de buitenlandse baren. Julie Lauwers uit De Haan won bij de Girls en Matt Marcantuoni uit Blankenberge pakte een hattrick met zijn derde overwinning in de Longboard categorie.

Bijna 40 deelnemers reisden naar Zuid-West-Frankrijk. Om een surfkampioen te kronen, vormen golven het hoofdingrediënt. En wie zeker wil zijn van een goede voorraad, zit beter aan de Atlantische Oceaan. Toch duidden ook in België al enkele competities dit jaar winnaars aan. Een wachtperiode van meerdere weekends probeert dan de zeldzame deining te strikken. Elke wedstrijd van de steeds professionelere Belgische Surf Federatie kon plaatsvinden in kleine maar fijne Noordzeegolven. Maar het BK was de kers op een al geslaagde 2012 taart. De voorbije week toonde de nieuwe generatie zich sterker dan ooit tevoren. Terwijl een minderjarige vroeger een uitzondering was, is de jongste deelnemer nu slechts acht jaar en bijna de helft van de kandidaat-kampioenen is jonger dan zeventien. Zes van hen schopten het zelfs bij de volwassenen tot de laatste twaalf. Aan de Noordzee beginnen surfertjes steeds vroeger in de kleine maar toegankelijke golven en zowel de Belgische surfclubs als de surfkampen in Frankrijk en Spanje zijn steeds beter georganiseerd om jonge surfers te begeleiden en naar een hoger niveau te tillen. De Quiksilver Young Guns bijvoorbeeld trainen wekelijks aan de Twins Club in Bredene. Een succesformule, één op de drie deelnemers aan het BK kwam uit deze stal!

Vechten als zeeleeuwen
Grote afwezigen zijn de broers Musschoot uit Oostende die de afgelopen tien jaar elk vijf keer het hoogste schavot van het podium bezetten. Niels moet wegens een blessure verstek geven en Lars, de enige Belgische profsurfer, heeft andere verplichtingen voor zijn sponsor. De jacht naar het podium ligt dus open en de Shortboard Men toppers vechten als zeeleeuwen in een spannende spektakelfinale. Arno Delahaye groeide op vlakbij de wereldberoemde golven rond het Marokkaanse surfdorp Taghazout. Hij is een stevige kerel en hoopt op krachtige deining om te tonen wat hij kan. De golven zijn goed maar niet zo groot dat Arno zijn kans kan grijpen. Hij eindigt derde. Matt Marcantuoni laat een breed arsenaal moves zien. Hij en zijn jongere broer Keith zijn misschien wel de opvolgers van de Musschoots. De broers uit Blankenberge staan op drie van de vier podiums maar Matt haalt het nipt niet van Sebastian Brugmans die radicaal surft op het meest kritieke punt van de golf, exact waar de jury warm voor loopt.

Manoeuvre van de dag
De grommets finale gaat de hele tijd nek aan nek tussen Keith Marcantuoni en Vincent Vandeputte. Keith had het vroeger vaak vooral in de finale moeilijk maar nu perst hij er alles uit. Vincent Vandeputte vindt in de laatste minuten nog een golf die hij surft tot op het strand. Die geeft de doorslag en Vincent pak de titel mee naar Tenerife. Julie Lauwers wordt al enkele jaren als groot talent getipt maar nu pas kan ze de verwachtingen inlossen. Ex-kampioene Anne-Laure Boucquaert bewijst dat ze geen schrik heeft van grotere golven maar ze kan er te weinig mee aanvangen om Julie te bedreigen. Jasmine Debeer zet haar wel stevig onder druk maar moet vrede nemen met een tweede plaats. Tijdens de longboardfinale surft Matt Marcantuoni als heeft hij een shortboard onder zijn voeten en hij maakt het manoeuvre van de dag. Longboarders doen het op planken van meer dan negen voet waarmee ze staand op de neus de golf afsurfen of stijlvolle bochten maken. Matt draait toch krachtig, laat de anderen ver achter zich en pakt zo zijn derde titel op rij.

Back to the roots
In de pamperjaren van de golfsurfsport viel het BK op een vaste datum aan de Noordzee. Die bleef echter steevast plat als een pannenkoek. Een wedstrijdje peddelen om de boei bepaalde dan de kampioen. Pas in 2003 trok de karavaan surftoppers voor het eerst naar de golfzekerheid van de Atlantische Oceaan, maar de organisatie stond nog in haar kinderschoenen met de bijhorende ziektes. Na een jaartje zonder BK zette surfmerk Quiksilver in 2005 en 2006 twee legendarische Mimizan Cups neer. De nadruk leek soms meer op de manches aan de toog te liggen maar het was een startschot van een steeds verdere professionalisering die leidde tot een erkenning als sport in 2009. Dit jaar keerde het BK terug naar de roots maar het accent ligt ondertussen volop op de sport en de toekomst met heel wat jonge deelnemers. De hele week lang waren er wel nog steeds activiteiten om de funfactor te verhogen: movie night, longboard downhill of surfen op asfalt, barbecue en natuurlijk een stevige closing party.

BK laatste voorbereiding op EK
Voor de nationale juniorploeg was het BK de laatste voorbereidende wedstrijd op het Europees kampioenschap voor landen in het Franse Lacanau van 8 tot 16 september. Al zijn de Belgen kleine garnalen tussen grote vissen als Frankrijk, Portugal en Spanje, ze trekken met een sterk team en een Portugese topcoach naar Eurojunior om als een haai van zich af te bijten. Het Europees landenkampioenschap wordt het ene jaar voor 18-plussers (Eurosurf) en het andere jaar voor junioren (Eurojunior) georganiseerd.

Pura Vida Lodge: Belgisch surfhuis in Frankrijk
Iedereen verzamelde op zondagavond onder de zomerzon rond het zwembad in de prachtige tuin van de Pura Vida Lodge. Het Costa Ricaanse Pura Vida betekent letterlijk ‘puur leven’ maar het staat ook voor levenslust, genieten of gewoon cool. Allemaal betekenissen die passen bij het relaxed gevoel dat je er kan vinden. De Belgische heer des huizes Sven Daans leidde jaren surfkampen op Franse campings en organiseerde er de Mimizan Cups van weleer. Sinds twee jaar kiest hij voor een eigen stek met een vast dak en hij bouwde zijn lodge in Mimizan-Plage uit tot de ideale bestemming voor een surf- en genietvakantie.

Partners

Het BK is mogelijk dankzij de Belgische Surf Federatie als onderdeel van de Vlaamse Yachting Federatie, Quiksilver, Monster Energy, Twins Club, Pura Vida Lodge, Swell.be, Land Rover, Enfinity en Go Pro.

Fotocredit: Wouter Struyf / Swell.be

Meer foto’s op www.swell.be

Resultaten BK Surf 2012:

Shortboard Men

1. Sebastian Brugmans
2. Matt Marcantuoni
3. Arno Delahaye

Longboard

1. Matt Marcantuoni
2. Nick Dejonghe
3. Achile Kindt

Grommets (-17)

1. Vincent Vandeputte
2. Keith Marcantuoni
3. Jack Verbraeken

Girls

1. Julie Lauwers
2. Jasmine Debeer
3. Marine Vandeputte